Powered By Blogger

wtorek, 4 czerwca 2019

Kulinarne potyczki

W ramach realizacji projektu "Dobrze jemy ze szkołą na widelcu" uczniowie klasy pierwszej i drugiej wybrali się do Kids' Kitchen w Katowicach . Postanowili zmierzyć się z nie lada wyzwaniem - warsztatami kulinarnymi. Pod okiem włoskich kucharzy przygotowywali deser znany pod nazwą "Salceson". Jego wykonanie wymagało od uczniów pracy zespołowej. Każdy członek zespołu miał do wykonania inne zadanie. Wszystkie zadania musiały zostać wykonane w tym samym czasie, aby osiągnąć zamierzony efekt. Przygotowany deser został uformowany i schowany do lodówki w celu schłodzenia. Po uprzątnięciu miejsc pracy, młodzi kucharze zabrali się za wykonanie pizzy. Słuchając wskazówek i poleceń kucharza, zagniatali ciasto, wałkowali i komponowali skład. Po zakończonej pracy uczniowie mieli okazję spróbować włoskich specjałów, co bardzo chętnie zrobili. Warsztaty zakończyły się degustacją dań przygotowanych przez młodych kucharzy.
A oto krótka fotorelacja:











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

W tym trudnym czasie, kiedy koronawirus sparaliżował świat, edukacja w klasie trzeciej toczy się normalnym torem. Posługując się dostępnymi ...

Popularne posty